Onderhoud van je website

Een goedbezochte website blijft alleen hoog scoren als je deze regelmatig onderhoudt. Dit geldt zowel inhoudelijk als technisch. De website moet relevant blijven voor bezoekers, maar ook voor de zoekmachines. Maar wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud?

Regelmatig onderhoud

Neem regelmatig de tijd voor een grondig onderzoek van je site. Bijvoorbeeld eens per maand. Klik door de pagina’s en kijk of alles nog werkt. Is de content nog up-to-date? Is nieuws nog nieuw? Is je aanbod nog actueel? Bij dit onderhoud is niet alleen de inhoud van belang, maar ook hoe je website in elkaar zit. Er zijn verschillende aspecten van de website die onderhoud vergen.

Content

De bezoekers van je website scannen de pagina en willen snel een antwoord op hun zoekvraag. Maak het hen makkelijk en laat zien dat je pagina relevant is. Zet niet teveel tekst op de pagina’s, maar focus je op de informatie die interessant is voor je bezoekers. Breng overzicht in de content door de tekst in kopjes te verdelen. Gebruik duidelijke titels die de bezoeker vertellen wat ze kunnen verwachten uit je tekst. Onderhoud de pagina’s door nieuwe content te plaatsen. Als je diensten intussen veranderd of uitgebreid zijn, pas dit dan aan.

Beveiliging

Vergeet bij het onderhoud vooral de beveiliging niet. Door regelmatig je wachtwoord te veranderen, maak je je site weerbaarder tegen hackers. Maak een back-up van de inhoud van de site. Mocht er toch iets gebeuren, dan heb je alles nog achter de hand. Het besturingssysteem waarmee je de website beheert heeft regelmatig een technische update nodig. Meestal geeft jouw besturingssysteem aan wanneer er onderhoud verricht moet worden. Voer updates daarom altijd uit, zodat je de meest recente versie gebruikt.

Gebruik van zoekwoorden

Door het gebruik van zoekwoorden kunnen bezoekers je website vinden. Kijk bij het website onderhoud nog eens naar de zoekwoorden in je tekst. Zijn deze nog relevant? Als je op andere termen gevonden wil worden of nieuwe content hebt gemaakt, pas de zoekwoorden dan aan.

Interne links

Voor de vindbaarheid is het verstandig om interne links te gebruiken. Dit zijn links in de tekst die van één pagina naar een andere binnen de site verwijzen. Je kunt bezoekers bijvoorbeeld van de homepage naar andere pagina’s binnen je site sturen. Door deze interne links krijgen zoekmachines toegang tot alle pagina’s en kan de content worden gevonden. Zorg ervoor dat alle pagina’s te bereiken zijn via interne links. Schrijf je nieuwe content, plaats dan ook nieuwe links.

Onderhoud uitbesteden

Heb je nog geen ervaring in website onderhoud? Of kost het je teveel tijd? Neem dan contact met ons op, onze specialisten nemen deze klus graag van je over.