Test je website snelheid

Dat de snelheid van je website invloed heeft op je posities in de zoekmachines is geen publiek geheim meer. Google heeft hiervoor de Pagespeed tool ontwikkelt. Deze tool laat de snelheid zien van je website op desktop en mobiel. Maar hoe test je de snelheid? En hoe zorg je zelf voor een vlottere site?

Hoe achterhaal ik wat de snelheid van mijn website is?

Je kunt de snelheid van je site eenvoudig controleren in je Google Analytics account. Via Inhoud (in het menu links) klik je door naar > Site-snelheid. Hier kun je bekijken hoe snel de webpagina’s in seconden laden. Ook wissel je per internetbrowser eenvoudig naar snelheid per land,regio of per pagina.

Hoe werkt de Pagespeed tool?

Eigenlijk heel eenvoudig! Wanneer je naar de Google Pagespeed pagina gaat kun je je site URL invoeren, dus bijvoorbeeld www.jouwdomein.nl. Vervolgens druk je op start test en dan is het even geduld hebben. Op dit moment analyseert de tool alle gegevens binnen jouw website die invloed kunnen hebben op de website snelheid . Na een aantal seconden verschijnen de grootste snelheidsproblemen op je scherm, gesorteerd op prioriteit. In dit overzicht krijg je tevens inzicht in de verbeterpunten van je website, zowel voor mobiel als op desktop.

Staan er veel rode of oranje items in het overzicht? Dan is er werk aan de winkel!

Oplossing voor een hogere site snelheid

De Speedtest tool van Google is slechts een indicator van mogelijke problemen binnen je website, bovendien zijn niet alle problemen daadwerkelijk te verhelpen . Een trage laadtijd van je website kan diverse oorzaken hebben. Een veel voorkomend probleem is het gebruik maken van te grote foto’s. Probeer de foto’s altijd te comprimeren zodat het aantal KB per foto wordt verlaagd. Comprimeren is simpelweg het verkleinen van bestanden. Dit kan door middel van een aantal handige tools zoals TinyPNG.

Heb je vragen over de snelheid van je website of wil je dit graag laten verbeteren door een specialist? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!