XML-sitemap voor een snelle indexatie

Je hebt net een mooie nieuwe website laten maken, uiteraard wil je dat je website snel wordt opgepikt door Google. Zo ben jij online zichtbaar voor jouw doelgroep.

Wanneer je gebruikmaakt van een XML-sitemap versnel je zelf dit proces. Hoe gaat dit in zijn werk? Dat vertellen wij je graag in dit blog.

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een bestand op je website dat speciaal in het leven is geroepen voor zoekmachines. Vergelijk een XML-sitemap maar met de inhoudsopgave van een boek. In de sitemap vind je alle pagina’s van jouw website. Om Google op weg te helpen en ervoor te zorgen dat alle pagina’s binnen je website ook daadwerkelijk geïndexeerd gaan worden is het verstandig om deze XML-sitemap door te geven, maar daar komen we later even op terug.

XML sitemap installeren op je website

Is jouw website gebouwd met het besturingssysteem WordPress? Dan is het verstandig om de Yoast Plugin te installeren. Deze plug-in maakt automatisch een XML-sitemap van jouw website. Met plug-ins voeg je nieuwe functies toe aan je website. Je hoeft de XML-sitemap maar eenmalig in te schakelen, alle nieuwe pagina’s die je later zult aanmaken zullen automatisch worden meegenomen in je XML-sitemap.

Hoe verzend je een sitemap naar Google?

Door middel van Google Webmastertools krijg je de mogelijkheid om je XML-sitemap te verzenden en deze dus door te geven aan Google. Webmastertools is het gratis hulpprogramma waarmee je je website laat communiceren met Google. Met een XML-sitemap geef je aan de zoekmachine door welke pagina’s zich binnen je website bevinden. Google zal op deze manier je website en pagina’s beter kunnen controleren en deze dus op een juiste manier laten terugkomen in de zoekresultaten.

Waardevolle backlinks

Een andere tip om je website snel te laten indexeren is het inzetten van linkbuilding, het verkrijgen van externe linkjes die verwijzen naar jouw eigen website. Websites die al wat langer bestaan zijn vanzelfsprekend al opgenomen door de bekende zoekmachines. Google kan op deze manier je website en pagina’s beter controleren. Zo kan de online zoekmachine je website op de juiste manier terug laten komen in de zoekresultaten. Linkbuilding is dan ook een effectieve manier om je website hoger en sneller te laten scoren in de zoekmachines.

Wil je graag meer informatie over het laten indexeren van jouw website of kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw online vindbaarheid? Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons! Onze SEO-specialisten helpen je graag.